rusya akreditif ile ihracat

Anahtar Kelimeler : rusya akreditif ile ihracat, rusya akreditif ile ithalat, rusya akreditif ile dış ticaret, rusya akreditif, rusya ihracat akreditif, rusya ithalat akreditif, rusya mal satmak,rusya mal almak, rusyaya ihracat güvenli ödeme, rusyaya ihracatta en güvenli ödeme nedir,

Dünya'da ekonomisini doğal kaynaklarla geliştirip kalkındıran ülkelerin başında Rusya gelmektedir. Özellikle doğalgaz ve petrol konusunda Rusya sayılı ihracatçılar arasında yer almaktadır. Rusya'nın ekonomisi son yıllarda hammadde fiyatlarındaki artışa paralel olarak önemli bir ivme ile büyüme trendine girmiştir. Gayri safi yurtiçi hasıla bakımından Rusya Federasyonu Dünya'nın 10. büyük ekonomisi konumundadır. Satın alma paritesi bakımından incelendiğinde ise 6. ülke konumundadır. 2000 yılında 6 milyon kişi olan orta sınıf 2006 yılına gelindiğinde ise 55 milyona çıkmıştır.

Bu ekonomik veriler Rusya'nın hızla büyüyen bir pazar konumunda olduğunu göstermektedir. Ayrıca Rusya Türkiye'ye yakın olması dolayısı ile de dış ticaret işlemlerinde nakliye açısından bir avantaja sahiptir.
Bu yazının tüm hakları Akreditif Bilgi Merkezi |  www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak Akreditif Bilgi Merkezi | www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

Rusya bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce sosyalist bir ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçmiştir. Bu geçiş planlı bir şekilde yapılamamış ve plansız geçiş sonrasında arkasında enkaz halinde sanayi, üretim ve insan topluluğu bırakmıştır. Yeni düzen içerisinde özellikle ilk yıllarda yaşanan bocalamanın ardında Federal Rusya sahip olduğu doğal kaynaklar sayesinde ekonomisini hızla düzeltme yoluna gitmiştir. Hali hazırda ihracatının büyük çoğunluğunu petrol ve doğalgazın oluşturduğu Rusya'da sanayi üretimi halen istenilen düzeyde değildir. tüm bu sebeplerden ötürü Rusya türk ihracatçıları açısından hem bir fırsat hem bir risk ülkesi konumundadır.

Rusya İhracatlarında Başlıca Riskler Nelerdir?

  1. Dil bariyeri Rusya için başlıca sorunlardandır.
  2. Rusya mevzuatının Türkiye'nin uyumlu olduğu AB mevzuatına göre farklılıklar göstermesi de ikincil bir risk kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
  3. Rusya'nın yaşamış olduğu sistem değişikliği sonrasında daha yeni yeni ticari kültürünün gelişmeye başlaması ve devlet otoritesinin yanında mafyavari yapılarında bulunması ise üçüncü önemli risk kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Rusya İhracatlarında Başlıca Fırsatlar Nelerdir?

  1. Rusya'nın Türkiye'ye olan coğrafi yakınlığı.
  2. Türkiye'nin üretmiş olduğu sebzze ve meyvelerin Rusya'da iklim koşulları nedeni ile üretilememesi
  3. Rusya'nın sürekli gelişen ekonomik yapısı ve artan refah düzeyi.
Örnek Olay : Bir Türk ihracatçısını dolandıran Rus firmalarının yaptığı örnek olayı aynen aktarıyorum.

Elimize malesef çok geçen bir uygulamada Rusya'daki bir firmanın aşağıdaki şekilde Türkiye'de yerleşik firmayı dolandırmış olduğunu görmüş durumdayım.
  1. İngiltere'de yerleşik gözüken bir şirket üzerinden Türkiye'de yerleşik bir ihracatçı firma ile temas kuruluyor. Büyük ihtimal bu bir paravan firma.
  2. Daha sonra Rusya'dai bir banka araclığı ile Türkiye'deki firmaya akreditif açılıyor. Fakat Rusya'da akreditif açan banka diğer bir Avrupa Bankası gibi göstermiş kendisini ama aslında bu bir göz boyama.
  3. Daha sonra malların Kazakistan'a gönderilmesi isteniyor.
  4. Akreditif metninde yapısal hatalar mevcut olmasına rağmen ihbar bankası sadece kendisine gelen swift mesajını doğrulamakla yükümlü olduğu için içerik anaizi yapmaksızın akreditifi ihracatçı firmaya bildiriyor.
  5. Akreditif metninde ayrıca düzgün ibrazı engelleyici maddeler mevcut olduğundan amir banka belgelere rezerv vurup evrakları geri gönderiyor. 
  6. Ürünler tır ile gönderildiği için ürünler bir şekilde Kazakistan'a sokulup ithalat işlemi tamamlanıyor. Tabi olan yalnızca akreditife güvenerek gerekli kontrolleri yapmadan işleme başlayan Türkiye'deki ihacatçı firmaya oluyor.

Rusya pazarında riskleri fırsata dönüştürmek için nasıl bir yol izlenmelidir.  
  1. Rusya ihracatlarınızda güvenli ödeme yöntemleri ile çalışınız. Örneğin akreditifli ödeme ile çalışmak vesaik mukabili ödemeye göre her zaman çok daha avantajlı olacaktır.
  2. Risk unsurunun çok iyi değerendirilmesi ilk adımda yapılması gereken konudur. Akreditifte risk konusunun açıklandığı bu sayfadan bir akreditif işlemindeki başlıca riskleri tanıyabilirsiniz.
  3. Daha sonra riskinizi nasıl düşüreceğiniz üzerinde durmanız gerekmektedir. Akreditif işlemlerinde risk düşürme yollarının açklandığı bu sayfaya bakmanız sizin için faydalı olabilir.
  4. Son olarak akreditif tebrübe ve bilgi gerektiren bir konu olduğ için bu konuda zaman bir kişiye danışmanızda fayda olabilir.