karayolu ile yapılan ihracatlarda akreditif kullanımı ve riskler

Anahtar Kelimeler : Kararayolu ihracat akreditif, Karayolu ithalat akreditif, Karayolu akreditif, karayolu taşımalarında akreditif kullanımı, karayolu taşımalarında ödeme seçimi, karayolu taşımalarında riskler ve akreditif kullanımı, karayolu nakliyesi akreditif, karayolu nakliyesinde akreditif, ırak karayolu nakliyesinde akreditif, rusya karayolu nakliyesinde akreditif, yunanistan karayolu nakliyesinde akreditif, suriye karayolu nakliyesinde akreditif, bulgaristan karayolu nakliyesinde akreditif,
Bu yazımızda karayolu taşımalarında akreditif kullanımı üzerinde duracağız. Karayolu taşımalarında akreditif kullanımını açıklarken özellikle risk kavramı üzerinde durmakta fayda olacaktır. Zira yapı olarak denizyolu taşımalarına daha elverişli olan akreditifli ödemeler karayolu taşımalarında kullanılırken risk faktörü mutlaka göz önüne alınmalıdır.
Bu yazının tüm hakları Akreditif Bilgi Merkezi | www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak Akreditif Bilgi Merkezi | www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.

Akreditifli ödeme konuyu hiç bilmeyenler açısından oldukça güvenli bir ödeme yöntemidir. Zira tecrübelerimiz bize hiç akreditifli ödeme ile çalışmamış firmaların genellikle ürünleri gümrüğe teslim ettiklerinde ödemeyi almaya hak kazanacaklarına dair bir yanılgı olduğu sonucuna götürmektedir. Bu yanılgı ile bir kez akreditif ile çalışıp konunun bu şekilde olmadığını anlayan firmaların ise bu sefer akreditifli ödemeleri kullanmaktan imtina ettikleri görülmektedir.
Akreditif size ne kolay bir ödeme sağlar ne de sizi alacağınızdan eder. Yalnızca akreditifler ile risklere dikkat ederek ve konuyu bilerek çalışmak gerekmektedir. İşin özünde sanırım basiretli bir tacir gibi davranmak geliyor. Eğer  akreditifin sizi ne olursa olsun koruyacağını varsayarak işleme başlarsanız sonucun hüsran olacağı kesindir.

Akreditif ile İlgili Yaygın Olarak Bilinen Yanlışlar :
  1. Akreditifte ödeme almanın gümrük ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Malların gümrüğe teslimi ile ödemenin hak edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ödeme ancak amir bankanın evraklar üzerinde yapacağı inceleme sonucunda hak edilebilmektedir.
  2. Akreditifli ödemede ülke riski, müşteri riski, politik ve ekonomik risklerin yanı sıra işleme ait riskler de yer almaktadır. Akreditif risksiz bir ödeme aracı değildir.
  3. Akreditifte karayolu, hava yolu ve denizyolu taşımalarında ürün teslimine ilişkin farklı riskler yer almaktadır. Akreditiflerin genel olarak denizyolu taşımaları için düzenlenmiş ödeme araçları olduğu her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Karayolu ile Yapılan Taşımalarda Akreditif Kullanımı :
  1. Karayolu taşımalarında nakliye çoğu zaman 4 gün ila 10 gün içerisinde alıcısına teslim edilmektedir. Oysa akreditif evraklarının toplanıp bankalara ibraz edilmesi genellikle bir haftalık süre almaktadır. Ayrıca kendisine evrak ibraz edilen bankaların belgeleri incelemek için 5 iş günü süresi olmaktadır. Dolayısı ile daha belgeler bankalarca incelenmeden karayolu taşımalarında yük alıcısına teslim edilmektedir.
  2. Karayolu taşımalarında bazı nakliyecilerin uyguladığı sistem ile yük "notify" bölümünde yazılı alıcıya da teslim edilebilmektedir. Dolayısı ile karayolu taşımalarında yük alıcısına evraklara gereksinim duyulmaksızın teslim edilebilmekte ve böylece akreditifin denizyolu taşımalarında sağlamış olduğu evraklar olmaksızın yüün teslim edilmemesi garantisi ortadan kalkmaktadır.
  3. Karayolu taşımacılığı yakın mesafeler için söz konusu olmaktadır. Türkiye'nin karayolu taşımacılığı yapmaya müsait yakın komşularının büyük çoğunluğu riskli ülkeler konumundadır. Örneğin ırak ihracat işlemlerinde karayolu ile yapılacak taşımaların çok daha riskli olacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Keza Suriye, Rusya, Kazakistan, Gürcistan, Bulgaristan, Ukrayna, Litvanya, Suudi Arabistan gibi ülkeler de karayolu taşımacılığında kullanılabilecek akreditifli ödeme için risk teşkil eden ülkeler sınıfındadır.
Karayolu ile Yapılan Taşımalarda Akreditiflerinde Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?

Karayolu ihracat işlemlerinde eğer akreditifli ödeme kullanılacak ise ve eğer firmalar yapacakları bu akreditif işlemi ile ilgili olarak danışmanlık almak istemekte iseler bu durumda verilecek hizmet ihracat akreditif danışmanlığı olarak adlandırılmaktadır.

İhracat işlemleri bir satış sözleşmesinin hazırlanması ile başlamakta, daha sonra hazırlanan satış sözleşmesinin imzalanması, malların sevk edilmesi, evrakların toplanması ve evrak ibrazının yapılması ve mal bedelinin tahsil edilmesi operasyonel sırasını izlemektedir.

Bir akreditifli ihracat işleminde danışmanlık hizmeti verilmesi durumunda aşağıdaki sıra doğrultusunda firmalara yardımcı olmaktayız.
  1. İşlem bazında risk analizi yapılması
  2. Akreditif metni hazırlanması veya detaylı akreditif metni incelemesi
  3. İşlem boyunca destek sağlanması
  4. İbraz öncesi belge kontrolü

Tüm bu işlemlerin uluslararası geçerliliğe sahip akreditif uzmanlık belgesi sahibi tecrübeli bir akreditif uzmanı (CDCS) tarafından yapılması taraflara yarar sağlayacaktır.