VESAİK MUKABİLİ ÖDEMELERDE BANKALARIN SORUMLULUKLARI

Vesaik mukabili ödemede bankaların sorumlulukları başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Dış ticaret yapan firmaların sık sorduğu sorulardan birisi de "vesaik mukabili ödemenin" mi, yoksa "akreditifli ödemenin" mi kendileri için daha avantajlı olduğudur. Bu soruya sağlıklı cevap verebilmenin en iyi yolu her iki işlemde bankaların taraflara olan sorumluluklarını doğru bir biçimde anlamaktan geçmektedir.

Akreditifli ödemelerde bankaların sorumlulukları vesaik mukabiline göre daha fazladır ve bu sorumluluklar UCP600'de açıkça belirtilmiştir. Akreditifli ödemelerde bankaların taşıdıkları sorumluluklardan bazıları şöyledir,
  • Amir banka, akreditif lehdarının yapmış olduğu uygun ibrazı karşılamak zorundadır.
  • Amir banka, kendisine sunulan evrakları dış yüzleri itibarı ile incelemekle mükelleftir.
  • Teyit bankası, teyidini eklediği bir akreditifte lehdarın yapmış olduğu uygun ibrazı amir banka karşılamasa bile karşılamak zorundadır.
  • İhbar bankası, kendisine ulaşan mesajın gerçekliğinden emin olduktan sonra ancak bu mesajı akreditif lehdarına iletebilmektedir.
Vesaik mukabili ödemelerde ise bankaların sorumlulukları akreditifli ödemelere göre oldukça sınırlandırılmıştır. Bu da özellikle ihracatçıların daha fazla risk almalarına yol açmaktadır. Dolayısı ile vesaik mukabili ödeme ihracatçılar için akreditife göre çok daha riskli bir ödeme yöntemidir. 

Vesaik mukabili ödemede bankaların başlıca sorumlulukları URC 522 'ye göre;
  • Bankaların genel olarak taşıdıkları sorumluluklar;
  • Bankaların işleme konu olan mala ilişkin sorumlulukları
  • Bankaların amir ve muhataba karşı sorumlulukları olmak üzere 3 başlık altında incelenebilmektedir.
Yazıyı daha fazla uzatmamak ve bloğumuzun okunabilirliğini koruyabilmek adına bu üç maddenin her birini ileriki yazılarımızda ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.