VESAİK MUKABİLİ İHRACAT

VESAİK MUKABİLİ İHRACAT başıklı yazı Akreditif Danışmanlık Hizmetleri 'nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.


Vesaik, belgeler demektir. Dolayısı ile Vesaik Mukabili Ödeme de günümüz Türkçe'sine Belgeler Karşılığı Ödeme olarak çevrilebilmektedir.

Bir ihracat işleminde ödeme, peşin ödeme, mal mukabili ödeme, akreditifli ödeme ve vesaik mukabili ödeme olarak yapılabilmektedir. Eğer bir ihracat işleminde vesaik mukabili ödeme taraflarca seçilmiş ise bu durumda vesaik mukabili ihracat söz konusu olmaktadır.

Mal mukabili ödeme ve peşin ödeme daha ziyade düşük hacimli işlemler için yapılırken; akreditifli ödeme ve vesaik mukabili ödeme daha büyük dış ticaret işlemlerinde kullanılmaktadırlar.

Akreditifli ödeme, İngilizce'de, Letter of Credit veya Documentary Credit olarak adlandırılmaktadır. Vesaik mukabili ödeme ise İngilizce'de, Documentary Collections olarak karşılık bulmaktadır.

Vesaik mukabili ödeme şeklinde bankalar herhangi bir sorumluluk almazlar. Belgeleri incelemezler, üzerlerine gönderilen malları kabul etmek zorunda değildirler, belgelerin geç tesliminden veya hiç teslim edilmemesinden sorumlu tutulamazlar ve belgelerin tesliminden sonra ithalatçının ödeme yapmamasından da sorumlu tutulmamaktadırlar. Dolayısı ile vesaik mukabili ödemenin ihracatçı açısından akreditif kadar güvenilir bir ödeme şekli olduğu söylenemez.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.