Vesaik Mukabili Görüldügünde Ödeme

Vesaik Mukabili Görüldügünde Ödeme başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Vesaik mukabili görüldügünde ödeme yönteminde, gönderi bankası amirden aldığı ödeme emrine dayanarak, verdiği tahsil emrinde belgelerin teslimini ancak alıcının ödeme yapmasından sonra gerçekleştirilebileceği şartına bağlamaktadır.

Vesaik mukabilinde, belgeler görüldügünde ödeme yapılması şartı taşıyorsa, malların gümrükte beklemesini engellmek için tahsil bankası ödeme ibrazını gecikmeden yapmalıdır.

Kural olarak, vesaik mukabili ödeme şeklinde, tahsile gönderilen belgelere ait ödemenin ithalatçı tarafından ilk ibrazda yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Fakat, uygulamada ithalatçıların kendilerini finansal ve ürüne ait risklerden arındırmak için ödemeyi malın gelişine kadar yapmadıkları görülmektedir. 

Bu nedenle, vesaik mukabili ödemede evrakların görüldüğünde ödenmesinin sağlanması için gönderi bankasının tahsil bankasına açık bir talimat vermesi gerekmektedir.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.