Vesaik mukabili işleyiş süreci

Vesaik mukabili işleyiş süreci başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.


Vesaik mukabili ödemelerde genel olarak işlem adımları aşağıdaki şekilde açıklandığı gibi gerçekleşmektedir.


  1. İthalatçı ve ihracatçı arasında satış sözleşmesi hazırlanarak ödemenin vesaik mukabili olarak yapılacağı saptanır.Daha sonra, ihracatçı malı sevkiyata hazır hale getir, yüklemeyi yapar.
  2. İhracatçı( amir ) yükleme (sevk evrakları) vesaiklerini ithalatçının bankasına göndermek üzere gönderi bankasına ibraz eder.
  3. İhracatçının bankası vesaiki inceler ve kontrol eder. Sonrasında ise vesaikleri römiz mektubuyla birlikte ithalatçının bankasına gönderir.
  4. İthalatçı ( Muhatap (Drawee) gönderilen vesaiki teslim alabilmek için bankasına ödeme yapar.
  5. İthalatçının bankası kendisine ulaştırılan ödeme emrinde bahsedilen bedelin ödenmiş olduğu vesaikleri ithalatçıya teslim eder. Böylece ithalatçı mallları almış olduğu vesaikle beraber çekilebilir.
  6. İthalatçının bankası, ihracat bedelini ihracatçının bankasına transfer eder.
  7. İhracatçının bankası, ihracat bedelini ihracatçının hesabına geçer.
Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.