Vesaik Mukabili Ödemede Taraflar

Vesaik Mukabili Ödemede Taraflar başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.


Vesaik mukabili ile yapılan basit bir işlemde aşağıdaki tarafların bulunması beklenmektedir.

  • Amir
  • Tahsile Gönderen Banka ( Remitting Bank, Gönderi Bankası, Tevdi Bankası)
  • Tahsil Bankası (Collection Bank)
  • İbraz Bankası (Presenting Bank)
  • Muhatap (Drawee)
Amir: Akreditifli ödemelerin aksine Vesaik Mukabili işleminde amir satıcı yani ihracatçıdır.

Amir, bir mal satımı sözleşmesi gereği, satışa konu malları yurt dışındaki ithalatçıya göndermekte, satış bedelinin tahsili için ise bankasına müracaat ederek, tahsil vesaikini muhataba ibraz ve satış bedelinin tahsili sağlamak üzere bankasına teslim etmektedir.

Tahsile Gönderen Banka ( Remitting Bank, Gönderi Bankası, Tevdi Bankası): Amir’in tahsil vesaikini mal bedelinin tahsili için ibraz ettiği bankadır.

Gönderi bankası, genellikle amirin kendi ülkesinde bulunan ve düzenli olarak çalıştığı bir banka olmaktadır. Amir, bankasını mal bedelinin tahsili için görevlendirmekte ve tahsil vesaikini alıcıya veya onun belirleyeceği bir kişiye ulaştırmak ve mal bedelininalıcı tarafından kabulü karşılığında vesaiki teslim etme konusunda yetkilendirmektedir.

Gönderi bankası da vesaiki, bir “tahsil emri” ekinde (bu bir talimat mektubu olup, anılan mektuba remittance letter ya da cover letter denilmektedir) tahsil bankasına göndermektedir.

Tahsil Bankası (Collection Bank) : Tahsile Gönderen Banka tarafından mal bedelinin tahsili amacı ile görevlendirilen ve bu nedenle tahsil vesaikinin kendisine gönderildiği, tarafların güvenine sahip olan bir bankadır.

İbraz Bankası (Presenting Bank) : İbraz Bankası tahsil evrakını muhataba ibraz eden bankadır.

İbraz bankası, ithalatçının ödemesi beklenen satış bedeli ya da kabul edeceği poliçe karşılığında ilgili vesaiki ithalatçıya temin ederek, tahsil ettiği bedeli ya da aldığı poliçeyi kendisine verilmiş olan tahsil bankasının talimatına göre ilgili hesaba alacak kaydeder ve gönderi bankasına gerekli şekilde bilgi verir.

Muhatap (Drawee) : Vesaik mukabili ödeme yönteminde muhatap, satım sözleşmesine konu ürünlerin alıcısı, diğer bir değişle ithalatçıdır.

Muhatap mal bedeli ya da kendisine gönderilen poliçenin kabulü karşılığında ilgili vesaiki ibraz bankasından alabilmekte ve aldığı bu vesaik ile malı gümrükten çekmektedir.

Vesaik mukabili ödeme şeklinde, muhatabın kendisine gönderilen vesaiki kabul etme ya da söz konusu mal bedelini ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.


Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.