Vesaik Mukabili Poliçe Kabulü Karşılığı Ödeme

Vesaik Mukabili Poliçe Kabulü Karşılığı Ödeme başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Uluslararası uygulamada vesaik mukabili ödemeye Documentary Collections ( D/C ) denildiğini daha önce belirtmiştik. Eğer vesaik mukabili ödemede poliçe ödeme aracı olarak kullanılmakta ise, bu çeşit vesaik mukabili ödemeler “Documents Against Acceptance” (D/A) olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde ise bu çeşit ödemelere “Kabul Kredili Vesaik Mukabili” ismi verilmektedir.


Poliçe, sadece müsteri kabullü olabileceği gibi müşterinin bankasının avalini de taşıyabilir. Eğer ödeme emrinde sadece müşterinin kabulü istenmiş ise tahsil bankası aldığı bu talimat doğrultusunda, belgeleri, vadeli poliçeyi kabul etmesi karşılığında ithalatçıya teslim eder. İthalatçının üzerine çekilen poliçenin ödemesi sadece ithalatçının sorumluluğunda olup , ödeme poliçenin vadesinde yapılır. Poliçe vadesini kesin olarak tespit etmek oluşabilecek karışıklıkların önüne geçmek için önemlidir. Örneğin, yükleme belgesinin düzenleme tarihinden 30 gün sonra vb.. belirli bir tarihin poliçede belirtilmesi gerekmektedir. Poliçenin alıcı tarafından kabul edilmesinden sonra malların mülkiyeti alıcıya geçer.




Vesaik Mukabili Poliçe Kabulü Karşılığı Ödeme, alıcıya malların bedelini peşin olarak ödemeksizin malları gümrükten çekme kolaylığı getirmektedir. Alıcı bu sürede malları satmak suretiyle mal bedelini poliçe vadesinde ödeme kolaylığına kavuşur. İhracatçının elindeki tek güvencesi ise alıcının kabul etmiş olduğu poliçe oldugundan, ihracatçı, poliçe bedelinin vadesinde ödenmemesi riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.