BANKALARIN AMİR VE MUHATABA KARŞI SORUMLULUKLARI

Vesaik Mukabili Ödemelerde Bankaların Amir ve Muhataba Karşı Sorumlulukları başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Bundan bir önceki yazımızda vesaik mukabili ödemelerde bankaların sorumluluklarını üç ana başlık altında toplamıştık.

  1. Bankaların genel olarak taşıdıkları sorumluluklar;
  2. Bankaların işleme konu olan mala ilişkin sorumlulukları
  3. Bankaların amir ve muhataba karşı sorumlulukları
Bugün bu üç ana başlıktan üçüncüsünü yani bankaların vesaik mukabili işlemlerde amir ve muhataba karşı taşıdıkları sorumlulukları inceleyeceğim. 

Bankaların Amire Karşı Sorumlulukları 

Bankalar, amirin verdiği talimatı yerine getirebilmek için bir başka bankanın veya bankaların hizmetlerinden faydalanmaları durumunda bu işlemleri amirin risk ve hesabında yapmaktadırlar. Dolayısı ile bir bankanın amirin vermiş olduğu talimatı yerine getirmek için başka bir bankaya talimat vermesi sonucunda herhangi bir riski bulunmamaktadır. Bu işlemlerdeki tüm risk amirin üzerindedir. (URC 522 madde 11/a)

Bankalar, talimat verdikleri banka veya ankaların, vermiş oldukları talimatları yerine getirmemelerinden ötürü hiçbir sorumluluk taşımazlar. Bu durum talimat iletilen bankayı bankayı  kendileri seçmiş olsalar da değişmeyecektir. (URC 522 madde 11/b) 

Görüleceği üzere vesaik mukabili işlemlerde bankaların taraflara karşı sorumlulukları minumum düzeydedir.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.