BANKALARIN GENEL OLARAK SORUMLULUKLARI


Vesaik Mukabili Ödemelerde Bankaların Genel Olarak Sorumlulukları başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Bundan bir önceki yazımızda vesaik mukabili ödemelerde bankaların sorumluluklarını üç ana başlık altında toplamıştık.
  1. Bankaların genel olarak taşıdıkları sorumluluklar;
  2. Bankaların işleme konu olan mala ilişkin sorumlulukları
  3. Bankaların amir ve muhataba karşı sorumlulukları

Bugün bu üç ana başlıktan ilkini yani bankaların vesaik mukabili işlemlerde genel olarak taşıdıkları sorumlulukları inceleyeceğim. Bankaların vesaik mukabili işlemlerinde genel olarak sorumlulukları iki madde altında incelenebilir.

  • Bankalar kendilerine iletilen herhangi bir tahsilat veya tahsilat emrini yerine getirmek zorunda değildirler. Eğer bir banka herhangi bir nedenden ötürü kendisine iletilen tahsilat veya tahsilat emrini yerine getirmemeyi tercih etmiş ise bu tercihini tahsilat veya tahsilat emrini aldığı kuruluşa en hızlı biçimde iletmekle mükelleftir. (URC 522 madde 1)
  • Bankalar yaptıkları işlemlerde dürüstlük ilkelerine uymak ve makul sayılacak bir özen göstermek zorundadırlar. (URC 522 madde 9)
Bir sonraki yazımızda bankaların vesaik mukabili işlemlerde mallara ilişkin sorumlulukları üzerinde duracağım.

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.