BANKALARIN MALLARA İLİŞKİN SORUMLULUKLARI

Vesaik Mukabili Ödemelerde Bankaların İşleme Konu Olan Mallara İlişkin Sorumlulukları başıklı yazı www.akreditif.biz.tr nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Bundan bir önceki yazımızda vesaik mukabili ödemelerde bankaların sorumluluklarını üç ana başlık altında toplamıştık.
  1. Bankaların genel olarak taşıdıkları sorumluluklar;
  2. Bankaların işleme konu olan mala ilişkin sorumlulukları
  3. Bankaların amir ve muhataba karşı sorumlulukları
Bugün bu üç ana başlıktan ikincisini yani bankaların vesaik mukabili işlemlerde işleme konu olan mallara karşı taşıdıkları sorumlulukları inceleyeceğim.

Bankaların mallara ilişkin sorumlulukları URC 522'de 10. madde altında incelenmiştir. Bende bu maddelerden yola çıkarak vesaik mukabili işlemlerde bankaların mallara ilişkin sorumluluklarına ait genel bir çerçeve çizmeye çalışacağım.
  • Mallar, bir bankanın ön onayı olmaksızın doğrudan bir bankanın adresine gönderilemez. Mallar bir bankaya veya bir bankanın emrine teslim edilecek şekilde yüklenemez. Eğer bu kurala aykırı bir işlem yapılırsa bankalar kendi adlarına veya emirlerine yollanan malları teslim almayabilirler.
  • Eğer mallar bankanın ön onayı olmaksızın bankanın namına veya emrine teslim edilecek şekilde yüklenmiş ise ve vesaik mukabilinin muhatabı da gerekli ödemeyi yapmış ise, bu durumda tahsilat bankasının malların teslimi için gerekli işlemleri yapmakla görevlendirilmiş olduğu kabul edilmektedir. Tahsilat bankasının tüm masrafları tahsile gönderen banka tarafından karşılanmak durumundadır.
  • Bankalar kendi mutabakatları olmaksızın vesaik mukabili işlemlere konu mallarla ilgili herhangi bir uygulama içine girmek zorunda değildirler. Örneğin depolama, sigortalama vs...
  • Bankalar malları korumak için herhangi bir işlem yaptıklarında bu işlemin sonucunda oluşabilecek herhangi bir olumsuzluktan sorumlu tutulamazlar.
  • Bankaların malların korunması ile ilgili olarak katlandıkları maliyetler, bankaya tahsili gönderen taraftan tahsil edilmektedir.
Bir sonraki yazımızda bankaların vesaik mukabili işlemlerde amir ve muhataba karşı sorumlulukları üzerinde duracağım. 

Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.