VESAİK MUKABİLİ ÖDEMEDE RİSK

Vesaik mukabili ödemede risk başıklı yazı Akreditif Danışmanlık Hizmetleri 'nin katkıları ile hazırlanmıştır ve alınan izin ile yayınlanmıştır.

Vesaik mukabili ödemelerde risk unsurları genellikle satıcı tarafında toplanmaktadır. Dolayısı ile ilk önce ihracatçının vesaik mukabili ödemede taşıdığı riskleri değerlendirmekte fayda bulunmaktadır.
  1. İthalat firması, ihraç malları kabul etmek zorunda değildir. Bu durumda oluşacak masraflar tamamen ihracat yapan firmanın üzerindedir.
  2. İthalatçının, teslim aldığı vesaik karşılığında ödeme yapmama riski bulunmaktadır. 
  3. İthalatçının ülke riski de ihracatçı tarafından göz önünde bulundurulmak durumundadır.
  4. Eğer ihracat yapılan ülke yeterince ticari teamüllerin geliştiği bir ülke değil ise, ithalatçı firma belgeleri bankadan gerekli ödemeyi yapmadan alabilecektir. Bu durumda risk tamamen ihracatçı firmanın üzerindedir.
  5. Karayolu ve havayolu yüklemelerinde konşimentolar teslimat için gerekli olmadığı için art niyetli bir ithalatçı firmanın malları konşimento olmaksızın teslim alma riski bulunmaktadır.
Vesaik mukabili ödemede ithalatçıların taşıyacakları en önemli risk sahte vesaik riskidir. Bankalar vesaik mukabili ödemede hiçbir şekilde belge kontrolü yapmayacakları için malları teslim almadan yapılacak bir ödeme sonucunda ithalatçı firma sahte vesaik riski ile karşı karşıya kalabilecektir.
Bu yazının tüm hakları www.akreditif.biz.tr yasal sahiplerine aittir. Yazının izinsiz kopyalanması ve/veya herhangi bir iletişim vasıtası ile yayınlanması durumunda izlenecek yasal süreçlerle ilgili olarak www.akreditif.biz.tr hakları saklıdır.